KRWLEGAL rekomendowana w rankingach IFLR1000 2023 · Rzeczpospolita 2023 · The Legal 500

Stanowisko KNF w sprawie wypełniania obowiązków informacyjnych oraz sprawozdawczych przez zarządzających ASI

W dniu 29 stycznia 2019 r. na stronie internetowej Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) opublikowano Stanowisko w sprawie wypełniania obowiązków informacyjnych oraz sprawozdawczych przez zarządzających ASI wpisanych do rejestru zarządzających ASI (dalej: ,,Stanowisko’’).

18 lutego 2019

W zakresie obowiązków informacyjnych zarządzających ASI wpisanych do rejestru zarządzających ASI, KNF wskazuje, że na podstawie obowiązujących przepisów podmiot, który uzyskał wpis do rejestru zarządzających ASI, może dokonać zmian w dokumentach złożonych jako załączniki do wniosku o wpis do rejestru, które uprzednio zostały zweryfikowane przez KNF w ramach prowadzonego postępowania administracyjnego, bez konieczności informowania, czy uzyskania akceptacji KNF w zakresie treści wprowadzonych zmian. Jednocześnie organ nadzoru zaznacza, że zmiany te mogą zostać dokonane tylko w granicach prawa, a dalej prowadzona przez ten podmiot działalność powinna być wykonywana zgodnie z zasadami uczciwego obrotu, w sposób należycie zabezpieczający interes inwestorów ASI, zaś wprowadzone zmiany będą uzasadnione działalnością inwestycyjną ASI, a także brak będzie podstaw do uznania, że wpis do rejestru zarządzających ASI został uzyskany na podstawie fałszywych oświadczeń lub dokumentów zaświadczających nieprawdę.

W odniesieniu do powyższego należy przypomnieć, iż zgodnie z art. 229a ust. 2 ustawy o funduszach inwestycyjnych i zarządzaniu alternatywnymi funduszami inwestycyjnymi, w przypadku gdy zarządzający ASI prowadzący działalność na podstawie wpisu do rejestru zarządzających ASI narusza przepisy lub uzyskał wpis do rejestru na podstawie fałszywych oświadczeń lub dokumentów zaświadczających nieprawdę, KNF może, w drodze decyzji wykreślić zarządzającego ASI z rejestru, nałożyć karę pieniężną w wysokości do 5 000 000 zł, albo zastosować łącznie obie wskazane sankcje.

W części odnoszącej się do obowiązków sprawozdawczych zarządzających ASI, Stanowisko wskazuje podstawę prawną oraz zakres informacji przekazywanych w ramach obowiązków sprawozdawczych, a także formę i sposób wykonywania obowiązków sprawozdawczych. Jednocześnie KNF przypomina, iż sprawozdania okresowe zarządzających ASI przekazuje się za pośrednictwem Elektronicznego Systemu Przekazywania Informacji (ESPI). W Stanowisku wskazano także informacje na temat kluczowych aspektów natury praktycznej, które należy uwzględniać przy sporządzaniu i przekazywaniu do KNF sprawozdań okresowych przez zarządzających ASI, w szczególności wskazówki w zakresie sporządzania plików XML zgodnych z wymaganymi schematami XSD, które sprawiają najwięcej problemów przy wykonywaniu przez zarządzających ASI obowiązków sprawozdawczych.

W Stanowisku poruszono także zagadnienie okresów sprawozdawczych oraz terminów wykonywania obowiązków sprawozdawczych. KNF wskazuje, że w przypadku zarządzającego ASI prowadzącego działalność na podstawie wpisu do rejestru zarządzających ASI znajduje zastosowanie roczna częstotliwość przekazywania sprawozdań okresowych ZAFI.

Pełna treść stanowiska

• Kontakt